Охридски Регион

Охрид — град во југозападниот дел на Македонија и административен центар на истоимената општина, на североисточното крајбрежје на Охридското Езеро, кое по градот го носи и своето име. Охрид и Охридското Езеро се едни од главните туристички места во Македонија. До него се стигнува преку регионалниот пат Битола — Ресен — Охрид. Има 42.033 жители (2002 г.) и се наоѓа на 135 километри јужно од градот Тетово. Повеќе…