Махмуд Ага Џамија - Радање

Џамијата Махмуд Ага е муслимански храм кој се наоѓа во Радање, Општина Карбинци, Македонија. Џамијата се наоѓа во составот на Штипското муфтиство.

Единствен извор за историјата на изградбата на објектот се наоѓа на натписот на влезната врата. Според натписот кој е украсен со декоративно писмо, џамијата е изградена 1668-1669 година од страна на Махмуд Ага. Повеќе…